Как да поръчам

Има няколко основни стъпки, които трябва да спазите при поръчка:

1. ПОТРЕБИТЕЛЯТ следва да посочи:
• адрес на своя електронна поща;
• адрес за доставка на стоката и фактуриране;
• данни за контакт на представляващото лице – имена, телефон;
• или просто да се регистрира, за да не се налага всеки път да попълва описаните по-горе точки.
2. Избирате продуктите, които искате да закупите и натискате бутона „Купи“. Системата автоматично го изпраща в „Потребителската Кошница“. ПОТРЕБИТЕЛЯТ може да разглежда, добавя и премахва стоки от съдържанието на кошницата, като съдържанието се запазва в рамките на 20 минути. За да заяви дадена поръчка, ПОТРЕБИТЕЛЯТ следва да избере бутон Потвърди, който е активен, след като е избрана поне една стока посредством бутона „Купи“. Моля, всеки да не пропусне да отбележи следните условия:
– къде да бъде получена поръчката – в офис на куриерската фирма Еконт Експрес или на адрес, който сте посочили;
– начин на плащане – директен банков превод или с наложен платеж;
– приемате Общите Условия за ползване на Z-socks.com
3. При заявена поръчка, ПОТРЕБИТЕЛЯТ получава писмено потвърждение на посочените от него електронен адрес и/или мобилен телефон, като в потвърждението се посочва номерът на поръчката, както и датата и часът на създаването й.
4. В случай че поръчана стока не е в наличност, консултант на ПРОДАВАЧА уведомява ПОТРЕБИТЕЛЯ и му предоставя опцията да избере друга аналогична стока. В случай че ПОТРЕБИТЕЛЯТ не се възползва от описаната опция, поръчката се счита за анулирана.
5. ПОТРЕБИТЕЛЯТ може да заяви поръчка в електронния магазин 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Поръчките се обработват от консултант на ПРОДАВАЧА във времевия интервал от понеделник до петък от 9:00 – 18:00 часа и в събота от 9:30- 15:00ч. Всички поръчки, направени до 12:00 ч. в работен ден, се обработват и изпращат в рамките на същия ден, съответно поръчки, направени след 12:00 ч., се обработват на следващия работен ден.
6. След потвърждаване на поръчка, автоматизираната система на електронния магазин уведомява ПОТРЕБИТЕЛЯ с електронно съобщение за успешното приемане на поръчката. Доставка се извършва само при успешно регистрирана поръчка. Поръчки, заявени с некоректни или липсващи данни за ПОТРЕБИТЕЛЯ, се анулират поради невъзможност да бъдат изпълнени. Статусът на такава поръчка се променя на отхвърлена.

Моля в случай на проблем да се свържете с нас на следните телефони:
Мобилен.: +359 896 823 545
Тел/Факс: +359 82 592 056
E-mail:mezari.shop@gmail.com

No comments yet.

Вашият коментар